Wantoestanden binnen de Nederlandse overheid

Hedenmiddag gaf de heer Van Baardwijk samen met zijn advocaat acte de présence bij de Rechtbank ‘s-Hertogenbosch voor een zitting omtrent de omgangsregeling en de wijziging van het ouderlijk gezag. Dergelijke zaken vinden achter gesloten deuren plaats zodat de redactie buiten moest wachten, de heer Van Baardwijk bracht na afloop verslag uit.

Conform verwachting schitterden de beide gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg Eindhoven alsmede de onderzoekster van de Raad voor de Kinderbescherming door afwezigheid. Beide instanties werden vertegenwoordigd door een medewerkster welke beiden in het geheel niet bekend waren met de heer Van Baardwijk en nimmer betrokken zijn geweest bij het dossier. Wederom werd dus de standaardprocedure gevolgd: betrokken medewerkers blijven weg bij de Rechtbank teneinde ‘lastige’ vragen te vermijden.

Het eerder al schriftelijk ingediende verweer was genadeloos: in het 24 pagina’s tellende document werd geen spaan heel gelaten van het ‘onderzoeksrapport’ van de Raad voor de Kinderbescherming en de onderliggende rapportages van Bureau Jeugdzorg Eindhoven. Desalniettemin bleven beide instanties doen alsof heel dat verweer niet bestond en alles wat in hun rapportages stond juist was. Alle schuld voor alles wat misgelopen is de afgelopen jaren werd opnieuw bij de heer Van Baardwijk gelegd.

Positief puntje was dat de rechter (mw.mr. G.H. De Heer-Schotman) niet de indruk wekte partijdig te zijn en er ook geen Parketpolitie in de zaal zat. Dat scheelde toch weer een wrakingsverzoek.

Hoe de beslissing van de rechter uit zal pakken is uiteraard niet te voorspellen. Uit wetgeving en jurisprudentie blijkt echter dat er aan specifieke (en vrij extreme) voorwaarden voldaan moet zijn om een ouder het gezag te ontnemen, aan die voorwaarden wordt niet voldaan zodat dit verzoek vrijwel zeker al direct afgewezen zal worden en anders alsnog in hoger beroep. Met betrekking tot de omgangsregeling is het koffiedik kijken; het kan zijn dat er geen omgangsregeling komt, het kan ook zijn dat de rechter alsnog gelast dat die regeling met spoed tot stand gebracht moet worden, en ook doorverwijzing naar mediation behoort tot de mogelijkheden. Afwachten dus.

De beschikking van de Rechtbank volgt uiterlijk 26 november 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Gratis abonnement via RSS Gratis abonnement via e-mail Volg Zwartboek Overheid op Facebook Volg Zwartboek Overheid op Twitter
Donaties
Het strijden tegen instanties is een kostbare zaak. Uw donatie maakt het mogelijk deze strijd voort te zetten!
Ziet u hierboven geen knop "Doneren"? Klik dan hier.