Wantoestanden binnen de Nederlandse overheid

Eindhovenaar Jeroen van Baardwijk is slachtoffer van de hondse wijze waarop de Gemeente Eindhoven met de zwaksten in de stad omgaat. Hij blijkt niet de enige te zijn. Allesbehalve, zelfs.

De 48-jarige Jeroen van Baardwijk uit Eindhoven werd door de Gemeente Eindhoven zonder enig bewijs beschuldigd van uitkeringsfraude, raakte daardoor zijn uitkering kwijt, en diende vervolgens ook nog eens zijn onschuld aan te tonen. Daarop is hij de Gemeenteraad maar eens gaan informeren, in de hoop dat het ook nog wat hulp op zou leveren.

Reactie Gemeenteraad

Staf DeplaEr kwam een reactie vanuit de Gemeenteraad, en die was bijzonder informatief. Het raadslid in kwestie wist onder meer het volgende te melden over het beleid van de Gemeente Eindhoven in het algemeen en verantwoordelijk wethouder Staf Depla (foto) in het bijzonder:

[Wij hebben] al verschillende keren bij de wethouder aangedrongen op verbetering van de bejegening en om zowel de procedure als de communicatie tegen het licht te houden. Tot nu toe was de wethouder doof voor onze oproepen die gebaseerd zijn op tientallen signalen zoals die van u.

Wanbeleid blijkt standaardprocedure

Zoals we al vermoedden: de heer Van Baardwijk is bepaald niet het enige slachtoffer van het ‘schuldig tot het tegendeel bewezen is’ en ‘eerst schieten en dan pas vragen stellen’ beleid bij de Gemeente Eindhoven. Het is een standaardprocedure welke met zeer veel enthousiasme in stand gehouden wordt door een incompetente wethouder die volledig doof is voor kritiek, daarin gesteund door burgemeester Rob van Gijzel wiens competentie en integriteit ook volop ruimte laten voor verbetering, zoals we in ons vorige artikel ‘Burgemeester Rob van Gijzel (Eindhoven) misbruikt machtspositie‘ ook al aangetoond hebben.

Rampzalige gevolgen

Daarmee heeft de Gemeente Eindhoven dus een wethouder van Sociale Zaken die er van overtuigd is dat de sociale zekerheid afgeschaft moet worden en fanatiek de ene na de andere uitkeringsgerechtigde inwoner zijn of haar uitkering afneemt, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Wat doet Depla? Om per uitkeringsgerechtigde inwoner nog geen € 15.000 per jaar te besparen neemt hij ze hun uitkering af, waardoor ze een beroep moeten gaan doen op allerlei hulpinstanties, in de schulden en vervolgens de schuldsanering belanden, dakloos worden, en in de criminaliteit belanden. Met als gevolg dat ze geen € 15.000 per jaar meer kosten maar een paar ton per jaar, als ze tenminste voor die tijd geen zelfmoord plegen uit pure wanhoop.

Gezien de gevolgen van zijn beleid verbaast het ons dat nog geen van zijn slachtoffers Staf Depla het ziekenhuis ingeslagen heeft. Maar in het tempo waarin hij de zwaksten in de samenleving de vernieling intrapt zal dat waarschijnlijk enkel nog een kwestie van tijd zijn.

Gemeenteraad moet vertrek Depla eisen

Het is mooi dat in elk geval één fractie in de Gemeenteraad (de rest heeft zich tot op heden niet gemeld) aandringt op verbetering van het beleid. Echter, Staf Depla heeft duidelijk laten merken asociaal te zijn en doof te zijn voor kritiek, en dus is het hoog tijd dat de Gemeenteraad gaat doen wat ze moet doen: het vertrouwen in Staf Depla opzeggen, zijn onmiddellijke vertrek eisen, en hem buitenschoppen als hij weigert te vertrekken. En ter lering voor Staf Depla: zonder recht op uitkering na zijn vertrek, zodat hij ontdekt wat hij tientallen (zo niet honderden) burgers aangedaan heeft.

Zijn opvolger mag dan als eerste beginnen met de door Depla aangerichte schade te herstellen en iedereen die door toedoen van het rechtsextremistische Depla-beleid zijn of haar uitkering is kwijtgeraakt, die weer terug te geven. Met terugwerkende kracht, inclusief rente en smartengeld ter hoogte van 150% van dat bedrag (zijnde de hoogte van de boete die de Gemeente Eindhoven ‘fraudeurs’ oplegt).

Misschien dat Eindhoven dan ooit een stad zal worden waar haar inwoners trots op kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons op Facebook en Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Gratis abonnement via RSS Gratis abonnement via e-mail Volg Zwartboek Overheid op Facebook Volg Zwartboek Overheid op Twitter
Donaties
Het strijden tegen instanties is een kostbare zaak. Uw donatie maakt het mogelijk deze strijd voort te zetten!
Ziet u hierboven geen knop "Doneren"? Klik dan hier.