Wantoestanden binnen de Nederlandse overheid

Eindhoven’s burgemeester Rob van Gijzel blijkt misbruik gemaakt te hebben van zijn machtspositie: hij heeft de politie ingezet als zijn persoonlijke boodschappendienst.

De 48-jarige Eindhovenaar Jeroen van Baardwijk (autisme, PTSS) was er niet blij mee door de Gemeente Eindhoven betiteld te worden als uitkeringsfraudeur en vervolgens zijn uitkering kwijt te raken tot hij zijn onschuld had aangetoond. Begrijpelijkerwijs had hij daarover toch wel wat vragen waar hij een antwoord op wilde, maar zowel op zijn e-mails als zijn tweets richting de Gemeente Eindhoven kwam geen antwoord.

Huisbezoek

300px-Rob-van-gijzel-1302612764Daarop vond de heer Van Baardwijk het tijd worden voor een bezoek aan burgemeester Van Gijzel (foto), indachtig het spreekwoord: “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten komen”.

Het zou echter vervelend zijn als hij ’s avonds bij de verkeerde Van Gijzel aan de deur zou staan, dus zocht hij in de online telefoongids op ‘Van Gijzel’ en ‘Eindhoven’ en vond daar inderdaad ene R. van Gijzel.

Vervolgens zond hij een tweet naar de Gemeente Eindhoven met de vraag of het adres inderdaad het juiste adres was. Die bevestiging kwam niet, wat enige uren later wel kwam was de politie. Het adres in de telefoongids bleek dus correct…

Niet fijn

De politie bleek gestuurd te zijn door Van Gijzel met het verzoek de betreffende tweet te verwijderen, want Van Gijzel vond het niet fijn dat zijn adres op Twitter stond, ook al staat dat adres gewoon in het voor iedereen toegankelijke telefoonboek. Bovendien is hij als burgemeester een zogeheten ‘publiek persoon’ en heeft hij dus sowieso geen recht van klagen.

Dat de heer Van Baardwijk het op z’n zachtst gezegd ook “niet fijn” vindt om zonder enig bewijs door de club van Van Gijzel voor misdadiger uitgemaakt te worden en als sanctie voor dit niet-gepleegde misdrijf zijn inkomen afgenomen te krijgen tot hij zijn onschuld bewezen heeft, schijnt Van Gijzel daarentegen niet te deren. Die kent maar één belang, en dat is zijn eigenbelang. We vragen ons dan ook af wat Van Gijzel nog meer uitspookt dat het daglicht niet kan verdragen…

Misbruik machtspositie

Daar het plaatsen van die tweet geen strafbaar feit opleverde was het geen zaak voor de politie, maar Van Gijzel lijkt van mening dat de politie er is om als zijn persoonlijke boodschappenservice dienst te doen. In al zijn lafhartigheid maakt hij liever misbruik van de tijd en middelen van de politie om zijn zaakjes op te knappen, dan dat hij zelf met iemand in gesprek gaat.

Daarmee heeft Van Gijzel zijn machtspositie als burgemeester (en daarmee hoofd van de plaatselijke politie) misbruikt om zijn privébelangen te beschermen. De tweet met het adres werd verwijderd, maar helaas leidde dat er niet toe dat Van Gijzel alsnog het fatsoen ontwikkelde om met de heer Van Baardwijk in gesprek te gaan; noch Van Gijzel noch iemand anders bij de Gemeente Eindhoven heeft zich sindsdien gemeld.

Geen ruggengraat bij de politie

Opgemerkt moet worden dat niet alleen Van Gijzel blaam treft maar ook de politie. Daar had men de ruggengraat moeten hebben om hem te vertellen dat de politie er niet is om zijn privéproblemen op te lossen en hij zelf maar contact op moest nemen met de heer Van Baardwijk. De politie bevestigde tegenover de heer Van Baardwijk dat ze inderdaad belangrijkere zaken hadden om zich mee bezig te houden, maar ze waren “nu eenmaal gestuurd”.

Verspilling van belastinggeld

Dat moet allemaal toch wat gekost hebben. Eerst zal Van Gijzel gebeld hebben met de korpsleiding, want communiceren met het gewone werk- dan wel klootjesvolk doet hij niet. De korpsleiding moet het vervolgens doorgezet hebben naar de meldkamer, alwaar een agent(e) de melding genoteerd moet hebben om vervolgens twee andere agenten plus een dure surveillancewagen naar de woning van de heer Van Baardwijk te sturen om het verzoek van Van Gijzel over te brengen.

Daarna zullen de beide agenten tijd besteed moeten hebben aan het opmaken van een rapport, waarna iemand de korpsleiding weer op de hoogte gebracht zal hebben, welke vervolgens Van Gijzel geïnformeerd zal hebben.

Dan zijn we toch al gauw honderden euro’s verder. Honderden euro’s aan geld van de belastingbetaler, verspild ten behoeve van de privébelangen van burgemeester Rob van Gijzel, voor wie misbruik van machtspositie kennelijk de normaalste zaak van de wereld is…

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons op Facebook en Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Gratis abonnement via RSS Gratis abonnement via e-mail Volg Zwartboek Overheid op Facebook Volg Zwartboek Overheid op Twitter
Donaties
Het strijden tegen instanties is een kostbare zaak. Uw donatie maakt het mogelijk deze strijd voort te zetten!
Ziet u hierboven geen knop "Doneren"? Klik dan hier.