Wantoestanden binnen de Nederlandse overheid

Gisteren vond bij het Gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch een hoorzitting plaats in het kader van een artikel 12 procedure (klacht wegens niet-vervolging). Dit omdat Justitie weigerde onder andere Bureau Jeugdzorg Eindhoven en een viertal personeelsleden te vervolgen voor een aantal strafbare feiten.

Vorig jaar werden in opdracht van Bureau Jeugdzorg Eindhoven, na een nooit onder-bouwde vordering van € 30.000 en onder het voorwendsel van ‘beslaglegging’, twee PC’s meegenomen uit de woning van de heer Van Baardwijk. Die liet het er niet bij zitten en deed aangifte tegen BJZ plus een aantal personeelsleden daarvan, het incasso-bureau plus een aantal medewerkers en de eigenaar, en de bij de zaak betrokken Hulpofficier van Justitie.

De aangifte loog er niet om: huisvredebreuk, diefstal van computerapparatuur, chantage, oplichting, zware psychische mishandeling en misdaad tegen de menselijk-heid. Tot verbazing van de heer Van Baardwijk reageerde het Openbaar Ministerie met de mededeling dat men in de aangifte geen strafbare feiten had aangetroffen en dus niet tot onderzoek zou overgaan, laat staan tot vervolging van de daders.

Daarop diende de heer Van Baardwijk een klacht wegens niet-vervolging in. Gisteren was de hoorzitting, maar zoals gebruikelijk bij artikel 12 procedures leek de uitspraak al vast te staan — het Gerechtshof wekte niet de indruk alsnog te willen gaan vervolgen.

Volgens het Gerechtshof had men “geworsteld met de aangifte”; kennelijk was één grote verzamelaangifte dus te complex om te begrijpen, ondanks de gestructureerde opzet er van. Tijdens de zitting was het Hof vooral bezig met het aandragen van (drog)redenen om niet tot vervolging over te gaan. De procureur-generaal verweet de heer Van Baardwijk zelfs zijn gelijk te willen halen “door maar tegen iedereen aangifte te doen”. Tel daar nog bij dat één van de raadsvrouwen het grootste deel van de tijd haar hoofd ondersteunde met haar hand (en daarmee de indruk wekte bepaald niet geïnteresseerd te zijn), en dan moge het duidelijk zijn dat ook dit weer een geval was van ‘door de hoepeltjes springen’.

De uitspraak volgt op 14 mei 2013, maar wat die uitspraak zal zijn laat zich al raden: wederom zal misdaad niet bestraft worden.

Daarmee wordt echter een gevaarlijk precedent geschapen: door niet te vervolgen verklaart het Gerechtshof feitelijk dat het plegen van misdrijven toegestaan is, zolang het maar gebeurt onder het mom van ‘civiele kwestie’. Zoals het er nu naar uit ziet kunt u dus vanaf medio mei, met de uitspraak van het Gerechtshof in de hand, iedereen die u geld schuldig is ongestraft mishandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Gratis abonnement via RSS Gratis abonnement via e-mail Volg Zwartboek Overheid op Facebook Volg Zwartboek Overheid op Twitter
Donaties
Het strijden tegen instanties is een kostbare zaak. Uw donatie maakt het mogelijk deze strijd voort te zetten!
Ziet u hierboven geen knop "Doneren"? Klik dan hier.